<
Home / Recomespar / Punctul Muzeal Victor Tatau
Punctul Muzeal Victor Tatău
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Repere geografice şi culturale
Într-o zonă turistică de mare frumuseţe, nu departe de Cheile Nerei, e greu de crezut că oamenii sunt marcaţi de drama luptei pentru supravieţuire. Dar Sasca Montană, localitate aflată de DJ 571, la 17 kilometri de intersecţia cu DN 57, care uneşte Orşova de Moraviţa, este o localitate a cărei mărire şi decădere a fost determinată de exploatarea minelor de cupru din apropiere. Minele i-au adus bunăstarea, care a atins un apogeu între 1746 şi 1755, când în sat au fost aduşi colonişti din Oltenia (bufeni) şi germani ca mână de lucru, apoi la începutul secolului XX, când, deşi s-au închis minele, Sasca Montană a devenit reşedinţă de plasă şi s-a dezvoltat administrativ, comercial şi meşteşugăresc. În 1954, s-au redeschis minele şi oraşul a cunoscut o nouă înflorire, ca după 1998, după închiderea minelor, localitatea să se depopuleze şi să se transforme în sat de vacanţă. Aşa că, în prezent, în sat găseşti clădiri interbelice şi case părăsite, case de vacanţă şi blocuri muncitoreşti şubrede sau instalaţii miniere părăsite. Dar despre evoluţia localităţii cel mai bine poate vorbi Victor Tăutu, care a organizat un punct muzeal dedicat istoriei şi culturii locale, pe strada principală din localitate.Pasiune ... ştiinţifică
Victor Tăutu este geolog. Meseria l-a purtat în multe părţi ale ţării, până l-a dus la Sasca Montana, la Întreprinderea Geologică de Exploatări, unde s-a căsătorit şi s-a stabilit definitiv. Şi, cum a dorit să cunoască mai bine zona în care s-a aşezat, a început să îi studieze istoria, să cerceteze documente, să adune şi să salveze din poduri, arhive casate, ruine, gropi de gunoi: obiecte, scrisori, fotografii, documente, având un singur criteriu: ca toate să pună în lumină istoria şi cultura săscanilor.

La pensie, Victor Tăutu şi-a intensificat cercetările şi colecţionarea de obiecte şi documente, hotărât să scrie o monografie a localităţii. În această lucrare, Victor Tăutu reuşeşte să refacă din crâmpeie, ca într-un puzzle, o imagine detaliată a zonei greu de găsit în altă parte. Victor Tăutu îşi susţine informaţiile cu obiectele din colecţia sa, expusă în casa bătrânească care a aparţinut familiei soţiei şi pe care Primăria i-a pus-o la dispoziţie.Crâmpeie de viaţă
Dacă la început vizitatorul este surprins de amestecul de obiecte orăşeneşti şi ţărăneşti, fabricate manual sau industrial, eşantioane geologice şi fotografii, pe măsură ce Victor Tăutu vorbeşte, amalgamul de obiecte îşi descoperă sensurile şi viaţa unei întregi localităţi miniere prinde viaţă ca prin farmec. La Sasca Montană, influenţele oraşului au modificat profund viaţa oamenilor, dependentă de minerit, creând o cultură locală diferită de cea a zonelor învecinate.

Într-un colţ din camera de locuit, colecţionarul a reprezentat resursele subsolului, prin eşantioane geologice, şi mineritul, ocupaţia principală a săscanilor, surprinsă în evoluţie: de la opaiţele de mină cu ulei sau o lampă de miner de la 1780, la lămpile moderne.Camera mare este mobilată elegant cu birou, masă şi scaune tip Biedermeier, dulap, canapea joasă, orman cu trei lădiţi. Pe perete, fotografii vechi. Cărţi poştale vechi, unele din 1905. Peste 60 de calendare poporale începând de la 1900, enciclopedii nemţeşti. O colecţie filatelică valoroasă. Obiectele amintesc crâmpeie de viaţă: un melon al învăţătorului din localitate şi o fotografie în care proprietarul îl poartă. Din Cărbunari, o localitate învecinată, un costum popular bărbătesc şi o fotografie cu proprietarul, purtând costumul.

În bucătărie, pe lângă şpoiart a expus cântare vechi, râşniţe, maşină de tocat nuci făcută la 1908, primusuri vechi. În pod mai are ceramică de Sasca, sticle de bere inscripţionate. În magazie sunt broaşte, ţesturi de fontă, făcute la topitorie. În curte, ţigle inscripţionate din fabricile locale.

[Victor Tăutu]
Copyright Asociatia RECOMESPAR | 2013
webdesign EOA