Home / Cine suntem / Istoric
Istoric
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România (pe scurt, RECOMESPAR) a fost înfiinţată în octombrie 2011 de către 23 de membri fondatori din toate regiunile ţării, deţinători ai unor colecţii şi muzee particulare cu specific etnografic din zone rurale, care au beneficiat, în perioada 2008 – 2011, de un program cultural iniţiat şi susţinut de Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Colecţii săteşti din România, în vederea sprijinirii, promovării şi dezvoltării sectorului muzeal etnografic cu conţinut sătesc şi statut privat. Asociaţia a beneficiat încă de la început de suportul unor instituţii de cultură prestigioase ca Institutul naţional al Patrimoniului şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA .

RECOMESPAR a desfăşurat în 2012 o intensă activitate culturală, obţinând finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional pentru două proiecte culturale de anvergură, cu reprezentativitate naţională: Colecţii etnografice particulare din România. Restaurarea patrimoniului material, o cale spre dezvoltarea durabilă şi Semnalizarea colecţiilor etnografice particulare din România. Beneficiind de parteneriate cu instituţii de cultură şi de învăţământ prestigioase (Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”), RECOMESPAR a restaurat, prin primul proiect, 25 de obiecte cu valoare patrimonială deosebită din colecţiile etnografice pe care le administrează: icoane şi cruci de lemn, obiecte din piele, lemn şi blană. Printre obiecte se numără: o ladă rudărească din secolul al XVI-lea (Sibiu), o icoană din secolul al XVIII-lea, atribuită pictorului iconar Simon Bălgrădeanul (Alba), un Penticostarion din secolul al XVIII-lea, o scoarţă românească din Harghita, icoane lipoveneşti etc. Pentru o mai bună promovare a muncii de restaurare a studenţilor şi a colecţiilor, obiectele au fost prezentate publicului larg la Muzeul Naţional al Ţăranului Român printr-o expoziţie temporară, Recuperări, restituiri, restaurări, însoţită de un catalog de expoziţie cu un material informativ inedit despre restaurare şi patrimoniul etnografic din aceste colecţii.

Prin al doilea proiect, în parteneriat cu Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, RECOMESPAR a realizat panouri de semnalizare standard pentru toate colecţiile etnografice care fac parte din reţea, asigurându-le o mai bună promovare pe plan local şi pentru turişti. Tipărirea unor pliante de promovare şi o bună promovare pe site-uri de specialitate au completat proiectul.

Tot în 2012, RECOMESPAR a fost partener în alte două proiecte culturale, derulate de Institutul Naţional al Patrimoniului cu sprijinul AFCN: „Colecţiile muzeale rurale, între realitate şi aspiraţii – II” şi „MULTICULT – Galeria muzeală virtuală a minorităţilor etnice din România”.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Copyright Asociatia RECOMESPAR | 2013
webdesign EOA