Home / Recomespar / Muzeul de Etnografie Aurel si Horea Flutur
Muzeul de Etnografie Aurel si Horea Flutur
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Repere geografice şi culturale
Munţii Bihorului sunt renumiţi pentru relieful carstic, care a dus la formarea a peste o mie de peşteri. Satul Chişcău, din comuna Pietroasa, situată la poalele masivului Bihor-Vlădeasa, în depresiunea Beiuş-Vaşcău, la 15 kilometri de oraşul Ştei, oferă acces la una dintre cele mai frumoase peşteri din Europa: Peştera Urşilor. Se ajunge uşor în localitate, pe DN 76, Oradea – Deva, până la Sudrigiu, apoi pe DJ 763 până în Chişcău.

Dar comuna nu oferă doar atât. Ea se mândreşte cu o istorie veche, ce merită cunoscută (în Evul Mediu, aici au existat topitorii de fier, iar fierarii locali erau renumiţi pentru lăncile lor), cu biserica de lemn cu hramul „Sfântul Gheorghe” din Cociuba Mică (sat din aceeaşi comună) datând din 1715, şi cu Muzeul de Etnografie „Horea şi Aurel Flutur”, care îşi aşteaptă vizitatorii pe şoseaua principală, puţin înainte de peşteră.

Destine de colecţionari
Aurel Flutur s-a născut în Chişcău în 1940, într-o familie de ţărani săraci. A fost şofer pe camion, apoi şofer de taxi în oraşul Ştei, pe atunci numit Dr. Petru Groza. A început să colecţioneze de timpuriu, transmiţându-i patima şi soţiei sale, Lucreţia. Nu le-a fost uşor, căci banii erau puţini, dar Lucreţia Flutur poartă şi astăzi, de mai bine de 40 de ani, fără întrerupere, un colier de mărgele de sticlă, primul obiect colecţionat de la care a simţit cu adevărat frumuseţea acestei pasiuni.

Aurel Flutur se reîntoarce în Chişcău în 1975, când se deschide Peştera Urşilor, considerând că este momentul favorabil să-şi organizeze obiectele într-un muzeu. Muzeul ocupă casa cumpărată în acest scop, magaziile şi şoproanele, curtea, acoperită cu grijă, ca obiectele să nu se deterioreze, grădina. Până şi în faţa curţii, dincolo de şosea, există un şopron amenajat ca spaţiu de expoziţie pentru maşini şi maşinării vechi.

Curiozitatea pentru obiectul vechi a dus şi la pasiunea cunoaşterii. Autodidact, Aurel Flutur a cercetat mult, ca să afle totul despre obiectele sale. Şi-a completat cunoştinţele apelând la specialişti, în special de la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea sau de la Muzeul din Beiuş. În prezent, deşi Aurel Flutur s-a mutat la Domnul, Lucreţia şi cei trei copii săi, în special Horea, continuă să îngrijească Muzeul şi să-l dezvolte.Muzeul de unde nu lipseşte nimic
Cele peste 2500 de obiecte spun toate povestea unei culturi locale de o nebănuită frumuseţe şi cu o lungă istorie. Niciun aspect al ei nu a fost uitat, nici ocupaţiile tradiţionale, nici cele aparţinând zilelor noastre. Parcurgând încăperile şi curţile, parcă străbaţi mai bine de o sută de ani de istorie, în toate amănuntele vieţii localnicilor. Expunerea începe cu maşinăriile din stradă: o locomobilă din 1907 adusă din Budapesta, cositoare trase de cai din Elveţia, batoze şi tractoare. În curte, alte maşini, vagonete de mină, ceramică locală, obiecte reprezentative pentru meşteşugurile din zonă şi, frumos amenajate, atelierele: al cizmarului şi al dogarului. În stânga, într-o încăpere sunt expuse colecţiile de instrumente muzicale, opaiţe de mină şi bijuterii, primele radiouri şi difuzoare.

În dreapta, se urcă pe o scăriţă exterioară la etajul unei construcţii de lemn, cu cinci încăperi: una dedicată unui străbunic haiduc al Lucreţiei Flutur, o sală de clasă, o bucătărie, o sală pentru textile şi un interior ţărănesc.Printr-un gang întunecat se trece în curtea mare, betonată şi acoperită, în care se găsesc săniile, căruţele şi birja elegantă, o batoză manuală, cufere de soldaţi, o centrală telefonică rusească, clopote şi tălăngi şi nenumărate alte obiecte: râşniţe, teascuri, piuă, aparat de semănat trifoiul, o cursă de şoareci, ştiubeie şi coşuri pentru ciuperci, butoaie şi lese de uscat prune sau nuci. Şi când crezi că minunăţiile s-au isprăvit, în grădină îşi aşteaptă admiratorii două limuzine, un Cadillac şi un Lincoln vechi, pe lângă nenumărate alte maşini …

[Aurel Flutur]
Copyright Asociatia RECOMESPAR | 2013
webdesign EOA