Home / Asociatia Recomespar / Recomespar / Muzeul Interetnic al Vaii Hartibaciului
Muzeul Interetnic al Văii Hărtibaciului
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Repere geografice şi culturale
Situată la 39 de kilometri de Sibiu, pe DJ 106, comuna Alţâna este situată pe Valea Hârtibaciului, o zonă aparte, între Târnave şi munţii Făgăraş, cu un patrimoniu natural şi cultural bogat. Aici se găsesc vestigii dacice şi romane, vechi biserici de lemn, dar mândria zonei, cu răsunet pe plan european, o constituie bisericile săseşti fortificate. Şi în comuna Alţâna, fostă aşezare medievală săsească, atestată din 1291, există o biserică fortificată din secolul al XVI-lea, un punct de informare şi un centru de ţesătorie deschise în Casa Gerendy, locuinţă nobiliară datată 1508, şi o viaţă culturală intensă, în care sunt preţuite obiceiurile moştenite, româneşti şi săseşti, muzica şi jocul tradiţional, de pe Valea Hârtibaciului fiind originari mulţi instrumentişti de frunte.Promovând cultura locală
Născut în Alţâna, Eugen Vaida este, la 31 de ani, unul dintre cei mai activi promotori ai culturii locale. De profesie arhitect, Eugen Vaida reuşeşte să-şi facă timp pentru proiecte care să valorifice resursele culturale locale care pot duce la intensificarea turismului cultural. Preocupările sale în domeniu sunt vechi: la 16 ani, a început să colecţioneze obiecte etnografice, alcătuindu-şi în câţiva ani o colecţie valoroasă. În prezent, ba la Bucureşti, ba la Sibiu, face proiecte culturale, ca să pună în valoare cele 51 de personalităţi originare din zonă (prin proiectul „Zece mari hârtibăceni”: 2011 – 2012), punctele de interes turistic, muzica şi jocul tradiţional, casele săseşti şi româneşti cu specific local, pentru care alcătuieşte baze documentare.

Eugen Vaida este sprijinit de fratele său, Ştefan, restaurator cu multe succese profesionale, care a continuat să îmbogăţească colecţia etnografică, a restaurat obiecte şi clădiri, s-a implicat până la a cumpăra case vechi, ca să le salveze de la distrugere şi să le redea circuitului vieţii prin proiecte culturale.

Capacitatea de a gândi şi de a duce la capăt proiectele culturale, pasiunea şi hotărârea sunt printre calităţile care i-au făcut pe posesorii de colecţii şi muzee etnografice să-l aleagă pe Eugen Vaida preşedintele RECOMESPAR la înfiinţarea asociaţiei, în 2011.„Ca doi brazi dintr-o tulpină”
La 16 ani, Eugen Vaida a descoperit, în podul unei case ruinate, un căpătâi de pernă rupt şi o cană ciobită. Le-a luat, fără să ştie că odată cu ele a adus acasă şi patima obiectelor etnografice. În curând, Eugen aduna obiecte de la o bunică, iar în podul casei sale găseşte resturile unei lăzi pictate din 1886. Reface lada cum se pricepe şi, bineînţeles, nu nimereşte modelul iniţial. Cu aceste prime obiecte îşi amenajează în camera sa un colţ etnografic.După doi ani, Ştefan începe şi el să colecţioneze, ajungând astăzi să aibă împreună în jur de 1400 de obiecte. Cei doi fraţi se sprijină şi se completează în toate proiectele culturale. Au în colecţie costume (şurţe „în trii foi”, crătinţe, vălitoare, chindeie, ciupag; cojoace săseşti din 1890, mânecare, pieptare), pălării şi şerpare de cortorari, armăroaie româneşti şi săseşti, ceramică, icoane pe sticlă, lăzi de zestre (1837, 1851), un steag de nuntă, două suporturi de prosoape săseşti, taleri de argint (1780), cahle, pietre de moară dacice, găsite în comună, şi o piesă extrem de rară: o piatră de sacrificiu, cu formă umană, pusă la temelia unei case săseşti în secolul al XVIII-lea.

Eugen Vaida doreşte să dea obiectelor o viaţă nouă. Pentru el, obiectele capătă valoare prin utilizare şi de aceea îşi imaginează un ecomuzeu într-un sat din apropiere, cu pensiuni în care obiectele vechi să fie din nou folosite. Iar pentru obiectele de preţ doreşte ca, împreună cu Ştefan, să amenajeze un muzeu interetnic, în care să rămână mărturiile vechii lumi hârtibăcene.

[Eugen Vaida]
Copyright Asociatia RECOMESPAR | 2013
webdesign EOA