Home / Recomespar / Colectia Etnografica Constantin Nitu
Colecţia Etnografică Constantin Nițu
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Repere geografice şi culturale
Comuna Poboru, din nordul judeţului Olt, este oarecum ruptă de lume, la o depărtare considerabilă de Drăgăşani sau Piteşti, oraşele cele mai apropiate. Cu toate acestea, zona în care se află comuna, şi la care se poate ajunge urmând drumul european E574, pe ruta Bucureşti – Craiova, nu este lipsită de interes, căci pe platoul Cotmeana se găseşte cea mai mare rezervaţie naturală de gârniţă (Quercus frainetto, arbore înrudit cu stejarul) din ţară: pădurea Seaca-Optăşani (aproape 1400 de hectare). În comună, în satul Seaca, se află şi Mănăstirea Seaca-Muşeteşti, ctitorită în 1518 de către boierul Manea din Perşani, care, deşi este înscrisă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Olt, se află într-o stare avansată de ruinare. În afară de două biserici de la sfârşitul secolului al XIX-lea, satul Cornăţelu se poate lăuda cu faptul că adăposteşte o colecţie etnografică cuprinzând piese de o mare valoare: colecţia meşterului popular Constantin Niţu.Meşter şi colecţionar
Constantin Niţu a avut un destin singular: deşi băiat, s-a îndrăgostit din fragedă copilărie de meşteşuguri femeieşti: cusutul şi ţesutul, devenind un meşter local apreciat nu numai de forurile culturale ale judeţului Olt, ci şi de către reprezentanţii ministerului culturii, care l-au invitat să expună de nenumărate ori în ţară şi în străinătate şi i-au răsplătit munca şi talentul prin acordarea a numeroase premii şi medalii. Absolvent al clasei de ţesut-cusut a Şcolii de Arte din Piteşti, profesor de oboi, restaurator la Muzeul din Goleşti, Constantin Niţu şi-a găsit împlinirea tot pe meleagurile natale, unde profesează şi în prezent ca meşter popular, excelând în arta ţesutului, ca profesor de măiestrie (cusut, ţesut, brodat, pictură de sticlă etc.) la Şcoala Populară de Artă din Slatina pentru copiii comunei, şi colecţionând de o viaţă obiecte reprezentând cultura locală, pe care o denumeşte, plastic, „nordul de Olt”.

Constantin Niţu nu este doar un priceput ţesător sau un pedagog cu dragoste de copii, este un autodidact cu intuiţie şi numeroase cunoştinţe despre cultura locală, căreia doreşte să-i pună în evidenţă frumuseţile şi vechimea. Excelează mai ales în domeniul ţesutului, unde a adunat, după propriile spuse, în jur de o mie de reţete de vopsit firele cu plante tinctoriale. Cunoştinţele sale etnografice se reflectă, fără îndoială, şi în conţinutul colecţiei sale.„Muzeul de antichităţi”
Colecţia nu este semnalată la uliţă, se înghesuie, pur şi simplu, în casa modestă, cu trei odăi şi verandă, a colecţionarului. Doar veranda a fost amenajată pentru expunerea pieselor de port şi tot aici au loc lecţiile cu copiii; uneltele stau prin curte sau în pod, iar în camere se află, aranjate sub forma unor colţuri expoziţionale, obiecte de toate felurile. Iar cele mai preţioase piese stau adăpostite în lăzi şi geamantane.

Eterogenă, colecţia cuprinde: pietre semipreţioase adunate din zonă, fosile, unelte primitive din piatră, obiecte religioase (cărţi de cult, sfeşnice, pristolnice, icoane, veşminte, vase liturgice), numismatică, filatelie, fotografii, cărţi poştale, obiecte etnografice, dar mai ales piese textile, multe fiind adevărate capodopere. Se remarcă piesele specifice portului local, zăvelcile albastre, pomneaţa de mort, marame de borangic, batiste şi cămăşi de mire.Colecţionarul a adunat obiectele pentru frumuseţea şi vechimea lor, a recuperat tot ce s-a putut din poduri, a salvat de la pieire sigură fragmente de obiecte aruncate. A împins pasiunea atât de departe, încât nu a ezitat să ia din mormântul unei preotese un fragment de ie, ca să coasă şi el una după acelaşi model.

Colecţionarul a amestecat în colecţie obiecte reprezentative pentru traseul său în viaţă: diplome, medalii, caiete de şcoală, obiecte ţesute de el, cronici despre expoziţiile sale, fotografii în care apare cu diferite personalităţi, şi aceasta pentru că, fiind conştient de propria valoare ca meşter popular recunoscut de forurile culturale, pune, fără falsă modestie, bazele unei mici colecţii despre sine însuşi, ca personalitate a culturii locale.

[Constantin Nitu]
Copyright Asociatia RECOMESPAR | 2013
webdesign EOA