Home / Recomespar / Colectia Etnografica Cisnadie
Colecţia Etnografică CISNĂDIE
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Repere geografice şi culturale
La aproximativ zece kilometri spre sud de Sibiu, pe şoseaua 106 D, călătorul ajunge în oraşul Cisnădie, vechi centru săsesc renumit încă din perioada medievală pentru meşteşugul postăvăritului. O biserică datând de la începutul secolului al XIII-lea, înconjurată în secolul al XV-lea de ziduri de apărare, bastioane şi şanţuri de apă, constituie şi astăzi un important punct de interes turistic. Tot în Cisnădie s-a construit primul turn cu ceas din Transilvania.

Oraşul a fost distrus în repetate rânduri de turci şi mongoli. Totuşi, postăvăritul, păstoritul şi prelucrarea lânii au ajutat la dezvoltarea lui economică până în timpurile moderne, când la naţionalizare comuniştii au transformat vechile fabrici în întreprinderi textile, covoarele de Cisnădie bucurându-se şi azi de o bună reputaţie.

Dependenţa de prelucrarea lânii şi de păstorit, ca şi coexistenţa românilor cu saşii, au dus la crearea unei culturi locale specifice, care merită cunoscută. Şi ea este pusă în valoare în colecţia etnografică a lui Vasile Polgar, care se găseşte aproape de ieşirea din localitate, înspre Cisnădioara, pe partea dreaptă a râului Cisnădie.

De la prelucrarea lânii la colecţie etnografică
Vasile Polgar nu vorbeşte despre sine decât rareori, întotdeauna vorbeşte despre colecţie. Şi este uimitor să vezi cât de multe cunoştinţe etnografice are, deprinse din cărţi de specialitate, dar mai ales din contactul prelungit cu obiectele pe care le iubeşte, le caută, le studiază, le recuperează de ici colo, le comandă la anticari. Iar când vorbeşte despre sine, descoperi un om activ şi foarte ocupat, te miri cum mai are timp şi de colecţie. Originar din Blaj, este un om de afaceri cu investiţii mai ales în păstorit şi în domeniul prelucrării lânii şi al covoarelor de Cisnădie, în bună tradiţie locală.

Dragostea pentru obiectele vechi a început încă din copilăria petrecută la bunici. A crescut într-o familie de oameni înstăriţi, foarte harnici, care ţineau să aibă tot ce trebuie în gospodărie, să nu le lipsească nicio unealtă. Această concepţie l-a marcat profund şi de aceea ţine ca din colecţia lui să nu lipsească nimic. Şi cum colecţia sa în prezent depăşeşte 15000 de obiecte, e de presupus că nu-i lipseşte mai nimic.În căutarea colecţiei complete
E uimitor cum a reuşit ca, începând cu 1990, Vasile Polgar să adune atâtea obiecte! Le-a adăugat celor moştenite de la bunici şi astăzi dispune de una dintre cele mai mari colecţii etnografice particulare din ţară. Vasile Polgar nu şi-a expus deocamdată obiectele, doar le-a depozitat într-o hală renovată a unui fost CAP. Dar primeşte cu bunăvoinţă vizitatori şi nu puţini turişti români şi străini i-au trecut pragul.

La prima vedere, uimeşte numărul obiectelor din fiecare colecţie. Are 5000 de chei vechi şi între 60 şi 80 de cântare. Are peste 1200 de fiare de călcat şi, spune cu mândrie, „nu sunt două la fel”. Dar colecţionându-le şi studiindu-le, Vasile Polgar a învăţat despre fiarele de călcat din zonă cât un etnograf. Şi acesta s-a întâmplat cu toate tipurile de obiecte pe care le colecţionează. Cunoaşte în amănunt prelucrarea tradiţională a lânii (nu numai pe cea modernă), pentru că are nenumărate obiecte folosite la tors, dărăcit, ţesut, cusut (nu numai lâna, ci şi inul, cânepa şi bumbacul). Primul obiect pe care şi l-a cumpărat a fost o roată de tors. Cel mai mult din colecţie iubeşte o maşină de cusut marca Pfaff, veche de o sută de ani şi funcţionând perfect. O altă colecţie conţine obiecte legate de prelucrarea laptelui: ciur, putini, putineie, vase pentru bătutul smântânii. Dar toate meşteşugurile şi ocupaţiile sunt reprezentate, prin multe, multe obiecte. Mai există în colecţie şi obiecte rare, cum e un corn de vânătoare din secolul al XVIII-lea. Şi, deşi are depozitul cel mare pentru obiecte, în casa bunicilor, pe care a moştenit-o, obiectele vechi au rămas „în stare naturală”.Vasile Polgar se ocupă de colecţie într-o manieră ştiinţifică. Piesele cele mai preţioase le restaurează cu specialişti din Sibiu. În viitor îşi doreşte să amenajeze spaţii de expunere pentru obiecte, dar cum cu siguranţă şi expunerea va fi făcută la fel de temeinic, mai avem o vreme de aşteptat.

[Vasile Polgar]
Copyright Asociatia RECOMESPAR | 2013
webdesign EOA